Ca rata prin cartile de Self-Help

Crina Oniscu

Career Coach

La ce te gandesti cand auzi Self-Help? Eu mă gândesc La acele cărți pe care le citesc de obicei oameni care-și cauta echilibrul, gen cum sa atragi bogăția în viața ta sau cum devii bogat gandind pozitiv. 

E o intreaga industrie in spate, multi guru si multe citate “profunde” avand pe fundal un apus de soare. Eu am fost acolo, multa vreme am fost self-helpoholica. Ii stiu pe toti – Robin Sharma, Tony Robbins, John Maxwell, Andy Szekely. I-am citit, m-am incantat si pe urma i-am uitat. Mesajele sunt cam aceleasi – poveste eroului care era un om obisnuit pana la un momem dat cand a avut un moment de epifanie, parca s-au trezit, au descoperit secretul succesului in viata si intretimp s-au si imbogatit ajutand alti oameni sa se dezvolte.

simplu, nu? Ei da! Am trecut ca rata prin apa prin multe carti si culmea, nu m-am imbogatit. De multe ori mi-au ramas in cap niste idei care sunau foarte bine, dar care din pacate au ramas doar la stadiul de idee. Ca sa il citez pe Robin Sharma – ideea fara actiune este o fantezie. Asa am citit superficial o gramada de carti.

Pana cand am avut la randul meu o epifanie. Tocmai ma incrisesem la un curs online foarte scump. Nici nu vreau sa recunosc cati bani am dat pe el, noroc ca am putut sa platesc in rate ( nu ma spuneti lui Luci :p. Stie el ceva, dar nu chiar tot). Mi-am pus parola la respectivul curs decizie scumpa, ca sa nu uit ce investitie am facut :)).

Revenind. Ce m-a atras la acest curs a fost faptul ca in fiecare zi primeam un training si teme, pe care le faceam in 20-30 de minute zilnic. Ce avea acest training in plus a fost o comunitate online de oameni, care faceau in acelasi timp ce faceai si tu, ba chiar trebuia sa scrii anumite realizari public. Ceea ce iti dadea un sentiment de responsabilitate. In plus multe din lucrurile povestite pe acolo aveau in spate studii stiintifice, nu erau doar bla-bla motivational.

Si uite asa, am reușit sa fac ce pana in acel moment imi parea imposibil. sa imi dedic o ora pe zi mie. Sa fac sport zilnic, sa ma gandesc la scopul mele, sa imi iau cateva minute pe zi sa ma gandesc la locul in care sunt cu viata mea, ce ma face fericita si ce nu. Cel mai important, sa actionez, sa fac pași cat de mici in directia pe care mi-o doresc.

Asa ca partea de self help poate fi bullshit si momeala pentru cei naivi. In acelasi timp, daca faci macar un lucru din cele citite, fie prin carti fie pe net, e posibil sa dai peste un obicei mic dar puternic ce iti poate schimba viata.

Vezi cele mai recente articole