Mulți ani am avut în minte clișeul Dacă faci ceva ce te pasionează, nu vei munci o zi în viața ta. Cât de mult îmi doream și eu să am o pasiunea atât de puternică, care să îmi placă atât de mult, încât să uit cum trece timpul.
Dar nu aveam așa ceva. Pe lângă clasicele citit și călătorit, mie îmi plăceau următoarele: ore întregi de mindless facebooking, uitat la seriale, înotat în mare și adormit devreme seara.
Niciuna nu se preta să fie transformată într-o activitate din care aș fi putut să trăiesc. Eram cu atât mai confuză și frustrată, cu cât aveam mulți oameni pasionați în jurul meu.
Vedeam cum unii desenează frumos, alții fac poze deosebite, alții fac handmadeuri și reușesc să trăiască din activitățile lor. Soțul meu, foarte pasionat de jocuri pe calculator, ajunsese să facă game design pentru jocuri. Mă simțeam incompletă, îmi pusesem singură niște așteptări nerealiste și acum sufeream din cauza asta.
Îmi plăcea foarte mult să călătoresc așa că m-am gândit dacă aș putea să fac ceva în domeniu. Mi-am făcut un mic blog de turism în care povesteam despre călătoriile noastre prin lume, despre locații drăguțe pe care le găseam și aventurile prin care treceam. Mi-am dat seama însă că îmi stricam plăcerea de a călători, pentru că în loc să trăiesc experiențele prin care treceam,, eram mereu stresată să îmi notez diferite informații și să am cadre frumoase cu peisajele. Așa că am decis atunci că voi păstra călătoriile doar pentru relaxare și nimic altceva.
Ajunsesem iar într-un impas și nu imi rămăseseră foarte multe opțiuni. Am avut însă un mare moment de AHA când mi-am dat seama că priveam dintr-o perspectivă greșită. Mi-a scăpat ceva în toate căutările mele, ceva în care investeam deja 9-10 ore pe zi. Mi-am analizat locul de muncă de la momentul respectiv mi-am dat seama că din tot ce făceam îmi plăcea foarte mult să stau de vorbă cu oamenii și să îi ajut.
Din acel moment, totul a devenit mult mai clar, am urmat cursul de consilier în carieră și am simțit că mi-am găsit vocația. Lucrurile s-au pus în mișcare și au câștigat un momentum care să mă facă să nu îmi imaginez viitorul făcând altceva în afară de consiliere în carieră.
Unii oameni știu de la început ce vor să fie când se fac mari. Cei care ajuns acolo sunt considerați cei mai norocoși.
Alți oameni, deși știu foarte bine ce își doresc să facă, sunt deturnați pe drum de cei din jur – părinți, profesori, societatea – și aleg cariere aparent bine plătite și sigure, care nu le aduc însă satisfacții. Am stat de vorbă cu multe persoane în cadrul consilierii care regretau ca nu și-au urmat pasiunile și acum aveau joburi care le aduceau bani și nimic altceva
Și mai este a treia categorie – dezorientații ca mine. Care consideră că nu au niciun talent deosebit și ca orice job e la fel de bun ca și celălalt. Unii renunță să își caute vocația pentru ca e mai comod. Alții nu se opresc niciodată din căutări și mai devreme sau mai târziu își găsesc drumul.
Așa că oriunde ai fi în viața, găsești mai joi câteva lecții pe care eu le-am învățat pe proprie piele și din experiența de consiliere.
- Dacă ai deja o direcție care te încântă și te entuziasmează, gândește-te la câțiva pași concreți pe care ai putea să îi faci să te apropii un pic de domeniu. Și orice ar fi, nu renunța la ea.
- Gândește-te la hobby-urile tale. Ce anume s-ar putea transforma într-o activitate din care să trăiești și ce ți-ai dori să păstrezi ca hobby, pentru sufletul tău?
- Pune-ți câteva întrebări.
- Despre ce ai putea să vorbești non-stop, fără să te plictisești?
- Ce apreciază la tine cei din jur? Cu ce îi ajuți de obicei? Vorbește cu ei, cere-le celor din jur să-ți spună 4-5 lucruri pe care le apreciază la tine
- Ce-ai face într-o lume perfectă, în care nu ai avea nicio limitare? Ce ți-ar plăcea să faci dacă nu ar fi nevoie să fii plătit?
- Ce activități te energizează în loc să te obosească?
- Experimentează. Implică-te în activități noi și vezi ce îți place. Poți descoperi lucruri noi, la care te pricepi foarte bine și care ajung să te pasioneze. Ce ai putea să încerci ?
Dacă le acorzi timp, întrebările de mai sus îți pot clarifica direcția în care să mergi, pentru a-ți găsi drumul. Ia-ți acum 30 de minute și pune pe hârtie răspunsurile.
Și niciodată, niciodată nu renunța la ceva care te pasionează, doar pentru că societatea îți spune că nu e realist.
Ai șanse mult mai mari să faci performanță într-un domeniu care pui suflet, în loc să stai într-un job călduț, dar în care cel mai probabil vei fi mediocru.