Educație și tehnologie

Crina Oniscu

Career Coach

“Am un aparat în buzunar care îmi oferă acces la toate cunoștintele din lume. Și eu îl folosesc pentru a vedea filme cu pisici și pentru a mă certa cu străini pe internet“.

Fie că vrem sau nu, tehnologia face parte din viața noastră. De la orice informație care este la un click distanță, la hărți online care ne ajută să găsim orice locație, până la AI-ul care ne sperie că ne va lua joburile în 15-20 de ani. 

Relația mea cu tehnologia este una deschisă și complicată. Iubesc faptul că pot găsi orice, oricând. Urăsc faptul că mă rătăcesc atunci când caut ceva, până găsesc informație de bună calitate. 

Tehnologia și internetul sunt însă două forțe pe care le putem irosi sau le putem folosi să devenim oameni mai buni. Despre rolul pozitiv al tehnologiei o să vorbesc azi, despre faptul că felul în care se face educația se schimbă radical. 

Cu o minimă investiție de bani avem acces acum la cele mai strălucite minți ale lumii. Cursuri care până acum erau accesibile doar în facultățile de prestigiu pe o grămadă de bani au devenit accesibile tuturor cu un nivel bun de engleză și cu acces la internet. 

Ele sunt cu atât mai valoroase, cu cât ne permit să testăm diferite domenii, să vedem dacă ni se potrivesc și dacă ne plac, înainte de a face orice schimbare radicală de job. 

Sunt multe platforme care oferă cursuri de bună calitate, găsiți mai jos 

Coursera a strâns cursuri de la facultăți prestigioase și le oferă tuturor, într-un sistem foarte prietenos. În general cursul este gratuit, costurile apar doar în momentul în care îți dorești o diplomă recunoscută din partea lor. Cele pe care le-am testat eu au teme și examene pentru a trece de la un modul la celălalt plus comunități prietenoase care îți pot răspunde la întrebări dacă te blochezi undeva. Poți folosi și aplicația pentru telefon dacă vrei să profiți din plin de timpul petrecut în autobuz.

Udemy Prețurile cursurilor de pe Udemy variază între 10 euro și 200 de euro. În general e bine să aștepți perioada reducerilor. Găsești cursuri care îți pot crește nivelul abilităților tehnice, de dezvoltare personală sau tot ce ține de hobby-uri și pasiuni – desen, fotografie, scris. Poți alege un curs în funcție de cât de interesant este conținutul pentru tine și câți alti studenți sunt înscriși la el. Și udemy are aplicație, așa că poți profita de timpii morți ca să înveți lucruri noi.

Masterclass Cum ar fi să înveți să gătești de la Gordon Ramsay? Sau să joci tenis cu Serena Williams? Și totul la un cost de 90$, pentru acces pe viață. Cei de la Masterclass au strâns profesioniști de top din diferite domenii (Steve Martin, Christina Aguilera, Garry Gasparov, Usher etc) și au conceput o serie de traininguri online accesibile tuturor). 10 – 25 de lecții, manuale de parcurs, teme pe care se primește feedback de la comunitate și chiar și de la instructori. 

Udacity Aici vei găsi traininguri în mare parte tehnice – programare, inginerie software, analiza de date. Sunt lucruri foarte căutate pe piața muncii, pe site poți găsi chiar aproximări de salarii. Cursurile sunt ceva mai scumpe, în intervalul de preț 600-1000 $. Este un site foarte conectat la piața muncii, stăpânirea acelor abilități îți crește semnificativ șansele de dezvoltare a carierei. 

SkillShare. 17000 de cursuri din numeroase domenii –  design, tehnologie, film, hobby-uri. Există o comunitate de 2 milioane de cursanți alături de care poți învăța. Partea bună este că poți începe cu o lună gratis pentru a-ți da seama dacă ți se potrivește. Ulterior costul este de 8 sau 12 dolari pe lună, în funcție de metoda de plată aleasă. 

Mi se pare incredibil cât de ușor ajungem la informații care acum 20 de ani nu ne erau accesibile. Trebuia să fim înscriși la o anumită facultate, să mergem la bibliotecă, sau să cunoaștem pe cineva într-un anumit domeniu. Acum putem învăța ceva nou pe telefon în orice moment, profitând de timpii morți sau de somnul de prânz al copilului.

Putem să testăm cu degetul un domeniu nou pentru a vedea dacă ne place, înainte de a plonja cu capul înainte în necunoscut. Să înveți online însă nu este un lucru ușor, deoarece îți cere multă autodisciplină. 

Îți recomand ca înainte de a te apuca de un curs, să cauți reviewuri despre el, despre numărul celor înscriși și câți îl termină. Ajută foarte mult și existența unei comunități care te poate sprijini când dai de greu. De asemenea, pentru cei ca mine, care fac lucrurile as late as possible, ajută împărțirea întregului conținut în module mai mici, cu teme la final.

Tu ce experiențe fericite sau nefericite ai legat de cursurile online? Dacă ai și alte recomandări, le aștept un interes în câmpul de comentarii, de mai jos.

Vezi cele mai recente articole